S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

    VELKOOBCHOD - MALOOBCHOD                                                                                                                                                                                                                      

Robusta versus Arabica

22.10.2021

Robusta versus Arabica

Dvě hlavní odrůdy kávy: Arabica nebo Robusta ?

Káva je rostlina, která se může pyšnit dvěma velkými kmeny, ze kterých si můžeme vytvořit různé směsi,  Arabica a Robusta . Směs Robusta, na rozdíl od směsi Arabica, obsahuje přesně dvojnásobnou dávku kofeinu, protože geneticky má DNA zrnkové kávy Robusta 22 chromozomů, zatímco Arabica má 44, přesně dvojnásobek.

Směs Arabica je celkově mnohem cennější než Robusta, protože k její výrobě se vyžadují náročnější podmínky prostředí. Ve skutečnosti kávovník Arabica roste ve vysokých nadmořských výškách a potřebuje hodně deště, a navíc je tato rostlina náchylnější k chorobám . Země Latinské Ameriky a celý rovníkový pás nabízejí dokonalé klima, a proto neobyčejnou kávu najdeme například v Brazílii.

Káva je po vodě  nejoblíbenější nápoj na světě . Na naší planetě se denně spotřebuje přes 2,5 miliardy šálků. 

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NWEyM