S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

    VELKOOBCHOD - MALOOBCHOD                                                                                                                                                                                                                      

Kávový slovník zajímavostí

21.10.2021

Kávový slovník zajímavostí

Znáte ABC kávy ? Mohli bychom jej definovat jako jakýsi slovník, slovník obsahující všechny výrazy, které se ve světě kávy nejvíce používají . Vytvořili jsme ho pro vás, abychom vám vysvětlili všechna tajemství tohoto odvětví vysvětlením významu každého slova. Tímto způsobem budete moci prohloubit mnoho aspektů, které odlišují jeden z nejpopulárnějších nápojů na světě.

Aroma : zvláštnost, která je konfigurována spojením vůně a chuti vydávané zrny, mletou kávou nebo čerstvě uvařenou kávou v šálku.

Arabica : odborný název kávy Arabica, je považována za nejcennější kvalitu kávovníku a pochází z Etiopie, kde se stále pěstuje zejména v horských oblastech. Má nižší obsah kofeinu než ostatní odrůdy, je sladká a aromatická.

Americano : espresso doplněné horkou vodou pro zvýšení jeho objemu. Připravuje se jednoduše tak, že se do šálku kávy podle chuti se přidá horká voda.

Bez kofeinu : kávová směs, z které byl vyjmut kofein . Proces se provádí před pražením a může obecně probíhat třemi způsoby:  vodou, oxidem uhličitým nebo přírodními rozpouštědly.

Ciofeca : běžně používané rčení o kávě s nepříjemnou chuti a špatné kvality.

Cuccumella : známá také jako neapolský kávovar, dodnes hojně využívaný zejména v neapolských oblastech, lze ji považovat za praotce současné moky. Vynalezl ji Francouz Morize v roce 1819. Zvláštností cuccumelly je nádrž na nápoje vybavená hubičkou, která se při vaření otáčí dolů a ne nahoru jako u normální moky.

Espressino : káva, někdy podávaná ve sklenici, ve srovnání s menším množstvím cappuccina. Je to ve skutečnosti káva s přídavkem mléčné pěny a posypáním kakaovým práškem.

Espresso : typická italská káva, kratší než většina ostatních káv a s velmi intenzivní chutí. Získává se průchodem horké vody kolem 90 stupňů na filtru obsahujícím mletou a lisovanou kávu 

Frappuccino : lahodný kávový nápoj připravený s ledem, různými přísadami a s šlehačkou.

Chlazení : Poslední okamžik pražení: slouží k zabránění spálení fazolí a zachování aromatických vlastností uvolněných teplem.

Káva : název běžně používaný pro nápoj získaný pražením fazolí rostliny, ze které je získán. Je to stálezelený tropický druh patřící do čeledi Rubiaceae, vyznačující se bílými květy a šarlatovými bobulemi, které obsahují pravá zrna, ze kterých se káva vyrábí.

Kávová sedlina : to, co zbylo z mleté ​​kávy, která byla jednou vystavena průchodu vroucí vody.

Kofein : alkaloid obsažený v kávě, má stimulační účinek na nervový a kardiovaskulární systém.

Kapsle : válcové pouzdro, obvykle vyrobené z plastu nebo hliníku, uvnitř kterého je obsažena mletá káva, která se připravuje pomocí speciálních espresso strojů. Tyto kapsle mohou obsahovat do 7 g mleté kávy. Na trhu jsou v současné době k dispozici jak originální, tak kompatibilní kapsle .

Kompatibilní kapsle : kapsle identická svým tvarem a velikostí s původními jednotlivými dávkami (těmi vyrobenými společností, která vlastní systém), ale uvnitř je kávová směs společnosti, která je vyrábí.

Kyselost : je to jeden z hlavních pocitů, které jsou cítit při popíjení kávy, zvláště s výskytem arabiky. Pochází z kombinace kyselin a cukrů obsažených v kávě.

Mocaccino : horký nápoj sestávající z cappuccina, smetany a čokolády, někdy s přídavkem kakaového prášku. Obvykle se podává ve skleněném poháru, aby byly viditelné vrstvy tvořené různými přísadami.

Moka : původem z Etiopie je odrůda Arabica s nízkým obsahem kofeinu. Jedna z mála odrůd kávy používaná čistá, aniž by se mísila s ostatními. Dala své jméno typickému italskému kávovaru.

Moca : také nazývaný moka, kávovar a káva, je zařízení na přípravu kávy, vynalezené v roce 1933 Alfonso Bialetti. Skládá se ze 3 základních prvků, kterými jsou: varná konvice (nádoba, do které se nalije voda), trychtýřový filtr, kam umístíte kávový prášek, džbán nebo sběrač, kam se ukládá skutečná káva. Kotel je vybaven pojistným ventilem, který má zabránit nadměrnému zvýšení tlaku ve varné komoře.

Správná káva:  espresso, do kterého bylo přidáno malé množství likéru, což může být podle chuti whisky, brandy, anýz atd.

Obilí nebo kávová zrna : semeno kávovníku, umístěné uvnitř bobulí (peckovice); v každém z nich jsou dva a jsou obaleny membránou zvanou pergamen a vrstvou cukrové dužiny.

Pod : jednorázová dávka kávy, nazývaná také pody ESE, se skládá ze dvou listů papíru (celulózy), uvnitř kterých je mletá káva. Každý pod je vakuově zablen. Pody jsou reciklovatelné - kompostovatelné.

Perkolace : je to příprava kávy, průchod horké vody mletou kávou. Je to princip espressa, moka a neapolské.

Pergamino : membrána, která obaluje kávová zrna umístěná uvnitř bobulí.

Pražení : technika pražení kávových zrn, které se vaří asi na 220 stupňů. Tak se stanou lehčími a zároveň objemnějšími. Zrna ubývají na váze a procházejí chemickou úpravou, která spouští proces tvorby aromatických složek kávy, které se uvolňují v celé své dobrotě.

Ristretto : káva s menším množstvím vody, intenzivnější, kratší a koncentrovanější.

Robusta : druh kávy, druhý nejrozšířenější po arabice. Chuť je intenzivní a plná, téměř hořká a v šálku vytváří tmavý a kompaktní krém. Vyznačuje se vysokou přítomností kofeinu (téměř dvojnásobná ve srovnání se směsí Arabica), odolává teplotním změnám a parazitům.

Směs : kombinace různých druhů kávy. „Koktejl“ různého původu a odrůd, aby získal konkrétní chuť. Směsi mohou být více odrůd (Arabica a Robusta, pro výraznou chuť) nebo jednotlivé odrůdy (pouze Arabica, jemnější a aromatičtější).

Stripping : metoda sklizně kávy, při které se všechny třešně rostliny sklízejí ve stejnou dobu, od nejzralejších po nezralé.

Turek :  známá jako turecká káva, je to technika přípravy kávy, která je v Turecku, ale také ve zbytku arabských zemí, poměrně rozšířená. Skládá se z přivedení malé konvice vody k varu a následného přidání mleté ​​kávy nebo mletých kávových zrn.

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YmM4M2J